Takajaloilla kurottaminen ja kaivaminen voivat edistää rottien hyvinvointia

Viime vuonna julkaistiin tieteellinen tutkimus, joka keskittyi rotan kolmen luontaisen käytöksen – kaivamisen, kiipeämisen ja takajaloilla kurottamisen – tutkimiseen. Makowska ja Weary (2016) halusivat tutkia miten motivoituneita laboratoriorotat ovat tekemään yllämainittuja luontaisia käytöksiä, ja siten saada lisää tietoa rottien hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Nykyiset standardoidut laboratoriohäkit tarjoavat vähän mahdollisuuksia toteuttaa kyseisiä luonnossa eläville rotille tyypillisiä käytöksiä.

Yksi tutkimuksen tavoitteista oli mitata kaivamiseen, kiipeämiseen ja takajaloilla kurottamiseen päivittäin käytetty aika (frekvenssi, kokonaiskesto sekä jakauma vuorokauden aikana). Nämä mittaukset tehtiin kahden viikon ajan rottien ollessa kolme, kahdeksan ja kolmetoista kuukautta, jotta tutkijat saisivat selville eroaako kyseisten käytösten esiintyvyys rotan eri kehitysvaiheessa. Valitut iät valikoituivat nojaten aikaisempaan tutkimustietoon, joka on osoittanut, että rotat ovat aktiivisimmillaan kolmekuisina ja sosiaalisesti täysikasvuisia kahdeksankuisina.

kurkotus

Aliisa kurottaa koko pituudeltaan vanhalla pelikentällä. Kuva: Anniina Nissinen/Heureka

Tutkimukseen osallistuneet rotat asuivat normaalia laboratoriohäkkiä isommassa häkissä, joka oli mitoiltaan 91 x 64 x 125 cm (pituus, leveys, korkeus). Häkin pohjaosassa oli 30 cm paksuinen kerros, joka koostui mm. rahkasammaleesta ja kompostimullasta. Häkissä oli useampi kerros ja rotat pystyivät kiipeämään sen kaltereita pitkin.

Mitkä olivat tutkimuksen tulokset mainittujen käytösten osalta?

Kaivamiseen käytetty aika pysyi samana kaikissa kolmessa ikäryhmässä vaikka rotan yleinen aktiivisuustaso laskee sen vanhetessa, mikä viittaisi siihen, että rotat kokevat toiminnan tärkeäksi. Rotat kaivoivat keskimäärin 30 kertaa ja  yhteensä noin 20-30 minuutin ajan yhden päivän aikana. Luonnossa elävälle isorotalle kaivamisella muodostetut tunnelit ja kolot ovat elintärkeitä sen selvitytymiselle tarjoen sille suojapaikan saalistajilta, sääolosuhteilta ja valolta. Näin ollen tämän tutkimuksen perusteella ei voida varmasti sanoa kaivavatko laboratoriorotat itse kaivamisen vai siitä syntyneiden pesäkolojen takia. Aihe vaatii lisätutkimuksia.

pesässä

Kanerva etsimässä jyviä hamppupesämateriaalista. Kuva:Anniina Nissinen/Heureka

Sekä kiipeily että takajaloilla kurottaminen vähenivät iän myötä. Kun kolmikuinen rotta kurottautui takajaloillaan (sekä selkä että takajalat ojennettuna) 178 kertaa päivässä, kolmetoistakuinen rotta teki saman 73 kertaa. Huolimatta kertojen yli puolittumisesta, takajaloilla kurottaminen oli edelleen yleistä myös vanhemmilla rotilla. Suurin syy takajaloille nousemiseen näytti olevan ympäristön tutkiminen (toinen oli venyttely), ja se voi myös olla syy käytöksen vähentymiseen iän myötä koska rotan vanhetessa tällainen tutkiva käyttäytyminen saattaa yleisesti ottaen vähentyä.

Suurin syy kiipeilyn vähentymiseen oli tutkijoiden mielestä heikentynyt fyysinen kunto. Kiipeily vaatii sekä lihaskuntoa että koordinaatiota ja molemmat huononevat iän myötä. Kolmekuinen rotta kiipeili keskimäärin noin 75 kertaa yhteensä noin 15 minuutin ajan päivän aikana. Kolmetoistakuisella rotalla tämä oli vähentynyt kuuteen kertaan ja kokonaiskestoltaan noin minuuttiin. Aikaisempi tutkimus oli jo osoittanut sen, että sekä luonnossa elävät naaraat että kesyrottanaaraat kiipeilevät enemmän kuin urokset.

kiipeilijä2

Mimmi kiipeilemässä Rottalinnassa. Kuva: Anniina Nissinen/Heureka

Makowskan ja Wearyn tutkimus viittaa siihen, että rotat kokevat tutkitut käytökset, varsinkin kaivamisen ja takajaloilla kurottamisen, tärkeiksi ja siten niiden mahdollistaminen rotan elinympäristössä voi lisätä rotan hyvinvointia.

Rottalassa painotamme  ja kehitämme jatkuvasti rottien mahdollisuus toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Tarjolla on mm. runsaasti kiipeilymahdollisuuksia ja Rottalinna on suunniteltu niin, että tilan korkeus mahdollistaa takajaloilla kurottamisen. Rottalassa on tällä hetkellä hamppupesämateriaalia, jossa rotat tykkäävät möyhiä ja kaivella koloja ja tehdä pesiä, mutta kaivamisen mahdollisuuksien lisääminen on asia mihin keskitymme ja mitä tulemme kehittämään tulevina vuosina.

Martina,
rottakouluttaja

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s