Älä tee rotastasi sohvaperunaa

Ihmisen näkökulmasta valmiiksi eteen kannettu ruoka ja helppo elämä voi toisinaan tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta lemmikkirotan kannalta liian vähän tekemistä sisältävä päiväohjelma on kauhistus. Niinpä me Heurekassakin yritämme keksiä uusia tapoja ja hyödyntää jo hyväksi havaittuja vanhoja keinoja tarjotaksemme rotillemme tekemistä. Seuraavaksi esittelen yhden helpoimmista keinoista tarjota lisää tekemistä omalle lemmikkirotalle.

Aiemmassa  blogitekstissä kollegani viittasi tutkimukseen, jonka perusteella lemmikkirotan hyvinvoinnille on tärkeää rotan mahdollisuus kurotteluun, kaivamiseen ja kiipeilyyn. Tämän lisäksi rotta tarvitsee myös muuta tekemistä. Vaikka meidän koripallorottamme ovat kesyrottia, niillä on yhä luonnossa elävän isorotan tarpeet. Lemmikkinä niiden elinympäristö eroaa luonnonvaraisten rottien ympäristöstä, mistä seuraa etteivät ne esimerkiksi etsi ruokaansa itse.

Vaivattomin ja toimivin keino on tehdä kuten luonnossa ja piilottaa rottien ruoka eri paikkoihin. Heurekassa ripotellaan päivittäin jyvät vesialtaaseen, pesämateriaalien tai purujen sekaan tai erilaisiin onkaloihin. Tällä hetkellä Rottalinnassa asuvat rotat innostuvat valtavasti piilotetuista jyvistä. Yleensä kaivaminen jatkuu, kunnes viimeisetkin jyvät on saatu käpäliin.

lorkkijat

Halla ja Vilijonkka etsimässä jyviä vesialtaasta. Kuva: Anniina Nissinen/ Heureka.

Iltapäivän vihannekset ja hedelmät sijoitetaan eri puolille häkkiä sekä kiinnitetään häkin kaltereihin. Tosin piilottelussa pitää ottaa huomioon eläkeläirottien kunto, sillä kukaan rotista ei saa jäädä ilman ruokaa. Ideana kuitenkin on se, että saadakseen osan ruoastaan rottien on kiipeiltävä hakemaan se.

Heurekassa on käytössä myös erilaisia aktiviteettileluja, joihin voi kätkeä ruokaa. Osa leluista on eläinkaupasta ostettuja, mutta yksinkertaisimmillaan sellaisen voi tehdä vessapaperirullasta (ei siitä vedessä hajoavasta) laittamalla ruoan sen sisään ja taittamalla rullan päät kiinni. Oheisessa videossa Heurekan rotat etsivät jyviä virikelelusta.

Mirjami,
Rottakouluttaja

 

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Älä tee rotastasi sohvaperunaa

  1. Paluuviite: Miksi rotta kuljettaa ruokansa piiloon? | Heurekan koripallorotat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s