Agnes, Lydia vai Alma? Äänestä Heurekan pikkurotille nimet

Heurekaan on saapunut jälleen kaksi uutta tulevaa koripallotähteä! Pienet, suloiset ja kirjavat poikaset ovat asuneet Heurekassa nyt viikon ja tutustuneet uusiin lajitovereihinsa. Olemme aivan hurmaantuneita!

Rotta_1_02

Mikä nimeksi pienelle ja uteliaalle tyttörotalle? Kuva: Sami Mikkola

Molemmat tyttörotat ovat kiinnostuneita uudesta kodistaan sekä sen asukkaista. Poikaset ravaavat koko ajan aikuisten vanavedessä ja välillä vanhemmat rotat menettävät niihin hermonsa. Varsinkin Kanerva ja Talvi palauttavat pienet tulokkaat välillä ruotuun. Tämä kuuluu normaaliin rottien tutustumisrituaaliin ja poikaset eivät tästä lannistu, vaan jatkavat huomion osoittamista muille rotille.

Rotta_2_02

Toisella pienellä tulokkaalla on tunnistettava kirjava kuviointi naamassa. Kuva: Sami Mikkola

 

100-vuotiaan Suomen kunniaksi olemme päättäneet kunnioittaa uusien poikasten nimillä sekä Suomea että sen tiedenaisia. Nimiehdokkaat olemme valinneet jo edesmenneiden tutkijoiden joukosta. Sinulla on mahdollista äänestää suosikkejasi joko lisäämällä kommenttisi tähän blogitekstiin tai kommentoimalla Heurekan FB-sivujen kautta. Poikaset nimetään kahden eniten ääniä saaneen tiedenaisen kaimoiksi.  Seuraavaksi lyhyet esittelyt nimien takana olevista naisista.

Ensimmäinen nimivaihtoehto on Agnes eläinlääketieteen tohtorin Agnes Sjöbergin (1888-1964) mukaan. Agnes ei ollut vain Suomen vaan myös koko Euroopan ensimmäinen eläinlääkäriksi valmistunut nainen sekä ensimmäinen naispuolinen eläinlääketieteen tohtori. Tohtoriksi hän väitteli vuonna 1918 Leipzigin yliopistossa.

Agnes-Sjöberg

Agnes Sjöberg. Kuva: Tiedenaisia, Helsingin yliopisto

Toiseksi nimiehdokkaaksi valitsimme nimen Lydia, kemisti Lydia Sesemannin (1845-1926) mukaan. Hän oli ensimmäinen suomalainen tohtoriksi väitellyt nainen. Kuten Agnes, Lydiakaan ei väitellyt Suomessa vaan ulkomailla, Zürichin yliopistossa vuonna 1874.

Lydia_Sesemann

Lydia Sesemann. Kuva: Tiedenaisia, Helsingin yliopisto

Kolmantena nimiehdokkaana on Karolina. Lääketieteen ja kirurgian tohtori Karolina Eskelin (1867-1936) oli ensimmäinen Suomessa itsensä tohtoriksi väitellyt nainen vuonna 1895. Tiedekeskuksessa työskentelyn näkökulmasta Karolinan urassa mielenkiintoista oli myös se, että Karolina oli kiinnostunut valistus- ja opetustyöstä kirjoittaen monia yleistajuisia artikkeleita ja tekstejä ihmisille.

Karolina_Eskelin

Karolina Eskelin. Kuva: Tiedenaisia, Helsingin yliopisto

Viimeisenä nimivaihtoehtona on Alma Suomen ensimmäisen naisprofessorin mukaan. Alma Söderhjelm (1870-1949) oli Suomen ensimmäinen naisdosentti vuosina 1906-1926 Helsingin yliopistossa ja myöhemmin ensimmäisenä naisena Åbo Akademin yleisen historian professuurin haltija vuonna 1926.

Tutustu edellä esiteltyihin naisiin tarkemmin täällä.

Alma_Söderhjelm

Alma Söderhjelm. Kuva: Wikimedia Commons

Ketkä kaksi seuraavista ovat mielestäsi parhaat nimet Heurekan uusille pikkurotille? Kerro se postauksen kommenttikentässä! Äänestysaika päättyy perjantaina 8.12. kello 16.

1. Agnes
2. Lydia
3. Karolina
4. Alma.

Maltamme tuskin odottaa, että pääsemme nimeämään uudet koripallokoululaisemme!

Mirjami, rottakouluttaja

Yksi kommentti artikkeliin ”Agnes, Lydia vai Alma? Äänestä Heurekan pikkurotille nimet

  1. Paluuviite: Uudet poikaset on nyt nimetty – nämä nimet voittivat nimiäänestyksen! | Heurekan koripallorotat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s